OSB

De zolder afwerken en isoleren met OSB-platen

Dit artikel gaat over het gebruik van OSB-platen voor het afwerken en isoleren van de zolder. Maar eerst wat zijn OSB-platen.

OSB

OSB staat voor oriented strand board. Een OSB-plaat wordt gemaakt van diverse lagen houtschilfers. Die worden met een bindmiddel bijeengehouden. Strands is Engels voor strengen, maar we houden het hier op houtschilfers. De buitenste schilfers liggen in de lengterichting van de plaat. Daarom het woord oriented, Engels voor gericht. De schilfers van de binnenlagen hebben willekeurige richtingen of staan dwars op de lengte van de plaat. OSB-platen beginnen gewilder te worden. In vergelijking met spaanplaat en multiplex zijn ze namelijk goedkoper en ook milieuvriendelijker. OSB-platen werden en worden veel als constructieplaten gebruikt, die vaak achter/onder duurdere materialen verscholen zitten. Er zijn echter veel meer toepassingen. Ook het gebruik neemt toe, waarbij OSB zichtbaar is. Je vindt OSB-platen tegenwoordig in vier kwaliteiten. Je kunt dus de kwaliteit gebruiken, die het beste aansluit bij de toepassing.

OSB

Zoldervloer

Van een nieuwbouwwoning wordt de vloer van de zolder normaliter onafgewerkt opgeleverd. Als je die veel gebruikt, heeft het zin om de vloer af te werken. Er zijn vele opties daarvoor. Als het dak van je woning niet is geïsoleerd, dan gaat daardoor veel warmte verloren. Als de opgang naar de zolder afgesloten kan worden en er dus weinig warme lucht naar de zolder verdwijnt, zou je kunnen overwegen om niet het dak maar de vloer van je zolder te isoleren. Dan blijft de warmte beter in de onderliggende verdieping. De zoldervloer afwerken en isoleren kan je heel goed in een keer doen. OSB-platen bieden een goede warmte-isolatie en die zouden eerst op de vloer kunnen worden gelegd met daaroverheen bijvoorbeeld vloerzeil. Als je dan op de zolder komt, voelt de vloer niet zo koud aan.