Waarom is alcohol verslavend?

Lekker een wijntje bij het avondeten, op het terras. Een biertje op de voetbal- of hockeyclub voor de gezelligheid. Het is de normaalste zaak van de wereld. Helaas zit er ook een keerzijde aan alcohol. Een verslavend karakter. In dit artikel vertellen wij je waarom alcohol verslavend is.

Symptomen

Goed om te weten. Je bent niet van de één op de andere dag verslaafd aan alcohol. Meestal gaan hier jaren overheen. Een alcohol verslaving kan je herkennen aan het sterke verlangen naar drank, je wordt afhankelijk. Je gebruikt bijvoorbeeld alcohol om je problemen te vergeten en om de positieve effecten te voelen. Een ander symptoom is dat je lichamelijk eraan gewend raakt. Het doet je niks meer om 10 biertjes op een dinsdagochtend te drinken.

Problemen

Door het excessieve drankgebruik kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Lichamelijke, financiële en sociale problemen stapelen zich op. Je komt in een vicieuze cirkel terecht van drankgebruik en problemen, waar steeds moeilijker uit te ontsnappen is. Een goede behandeling is noodzakelijk. Vaak is de eerste stap erg moeilijk om te nemen. Je moet namelijk je problemen onder ogen zien en afkicken gaat niet zonder de nodige afkickverschijnselen. De afkickverschijnselen van alcohol zijn onder andere misselijkheid, transpireren en trillende handen. Er zijn verschillende afkickklinieken in Nederland. Kijk op www.connection-sggz.nl voor de verschillende opties.