alginaten

Hoe verzorg je een wond die niet schoon is?

Bij het verzorgen van een wond wil je natuurlijk dat zo snel mogelijk alle viezigheid uit de wond is gespoeld, voordat de pleister of het verband erop gaat. Maar helaas is dit niet bij alle wonden mogelijk om te doen. Bijvoorbeeld bij brandwonden of schaafwonden is het niet altijd mogelijk om alle restjes viezigheid eruit te krijgen, zonder intense pijn voor het slachtoffer of zonder de wond nog meer te beschadigen. In dit soort gevallen komen alginaten zeer van pas. 

alginaten

Wat zijn alginaten?

Alginaatverbanden bevatten een stofje gemaakt van zeewier. Die stof absorbeert vocht en ander vuil. Door het opnemen hiervan ontstaat er een soort gel die de hele wond bedekt. Hierdoor komt er geen ander vuil of vocht meer bij de wond. Als er dus viezigheid in de wond zit, wordt dit op deze manier opgeruimd. Het is dus niet nodig om bijvoorbeeld met een pincet alle zichtbare restjes eruit de prikken. En nu wordt ook de onzichtbare viezigheid goed aangepakt.  

De gel die over de gehele wond zit zorgt tevens voor het ideale milieu voor genezing van de wond. Je hebt namelijk het liefst een vochtig milieu, maar normaliter is dit juist een recept voor infectie. Maar omdat er op deze manier ook geen zuurstof en bacteriën meer hun werk kunnen doen, is dit de juiste oplossing.